Evde Alkol Yapımı

Evde Alkol Yapımı

Merhabalar. Bu yazıda size en kolay ve en ucuz şekilde evde rom, veya vodka nasıl yapabilirsiniz onu anlatacağım.

Öncelikle yasal yönünü merak edenler için: İçeceğiniz kadar üretmek yasal. Ancak satmaya kalkarsanız onay almanız gerekiyor bir yerlerden. Yani izinsiz satmak yasak, ve yılda 350 litreden fazla üretmek yasak.. Şurası öyle diyor.

Sonra tehlikesi: Damıtma yaparken ilk olarak biraz Metil alkol oluşur. Metil alkol zehirlidir. Metil alkolün buharlaşma sıcaklığı etil alkolden daha düşüktür.. Ondan önce o çıkar.  Bu kısmı atmanız lazım. Aşağıda detaylarını yazdım.
Ayrıca, alkol buharı parlayıcıdır, havalandırması olan bir yerde yapmanızda fayda var bunları.

NASIL yapılıyor?  Alkol yapmak için fermantasyon gerekiyor. Yani bildiğimiz ekmeklik mayayı suya atıp için onun sevdiği şeyleri koyup bırakıyoruz. Önce deliler gibi üreyecek, sonra havasız kaldığı için bize alkol oluşturacak ve ölecek. Sonra bu su+alkol karışımını (buna mayşe diyorlar)  buharlaştırıp içinden alkolu elde edeceğiz. Alkol sudan önce buharlaştığı için ikisini ayırmak kolay.

1) Damıtma Aleti Yapmak

Bir damıtma aleti yapmanız lazım, herhalde yarım gününüzü alır. (Veya hiç uğraşmayın online sitelerde satılıyor)
Şematik olarak olay şu: (bu sayfadaki tüm resimler tıkladığında büyür)

Solda alkol+su karışımını buharlaştırıyoruz, sonra buhar sağ tarafta soğuyup tekrar sıvı oluyor, onu da topluyoruz.

Gerekenler:

  1. Bir düdüklü tencere,
  2. 5 metre kadar bakır boru,
  3. bir plastik kova,
  4. bir Aygaz/Milangaz bayisi (!)

Bir adet düdüklü tencereyi alıp süpabını çıkaracağız, onun yerine bakır bir boru takacağız. (Mümkün olduğunca büyük birşey seçin.. Benimkini Tekzen’den almıştım, 9 litre kadar).

Düdüklü tencereyi alıp bir tüp bayisine gidin. Kendilerine düdüklü tencerenin kapağına bakır boru takmak istediğinizi söyleyin, bu sayfadaki fotoğrafları gösterin. Birkaç bayi dolaştıktan sonra size yardımcı olacak birisini bulursunuz. Özet olarak onlar borunun ucunu genişleten bir alete sahip; onunla boruyu hazırlayacaklar, sıkan birer somunla ve pullarla altlı üstlü olarak güçlendirecekler ve sıkacaklar. Yine de kullanırken dikkatli olun, fazla stres vermeyin o bağlantı noktasına.

2) Soğutma kovası..

Amacımız buhar olarak çıkan gazı soğutup tekrar sıvı hale getirmek.. Bunun için kovayı elinize alın, bildiğimiz plastik kova.. Fotoğrafta gördüğünüz gibi bakır borunun boştaki ucunu bunun içine mümkün olduğunca dolayın – sonra kovanın en altına açacağınız bir delikten çıkarın. Deliği silikonla doldurabilirsiniz (bende maalesef kırmızı silikon vardı).

Üst tarafında da, boruyu sabitlemek için kovaya birkaç küçük delik açın, oradan geçireceğiniz bir parça tel ile boruyu sabitleyin. Hatta o noktada boru plastiğe değmesin; eritir. Bir parça kumaşı (ben kepenk şeriti kullandım!) boruya dolayın, telle hepsini sıkın ve kovaya bağlayın.

3) Karışımı Hazırlamak

Bunlar bittikten sonra yaklaşık bir ay duracak bir karışım hazırlayacağız.

Gerekenler:

  1. Bir su damacanası. İyice temizleyin, deterjan, sıcak su falan; (bizim maya ile rekabet edecek bakteri istemiyoruz.)
  2. Şeker – 2 kiloluk bir paket.
  3. 2 ufak paket kuru maya. Normal ekmek yapımında kullanılan mayalardan.
  4. Üzüm Pekmezi. 250 gramlık bir şişe yeter bize.
  5. Bir paket balon. Evet bildiğimiz balon.

Şekeri bir tencerede su ile karşıtırarak ısıtın ki erisin. Çok sıcak yapmayın suyu; ılık yeterli.  Bunu bir huni ile su damacanasına doldurun. Üstüne yukarıdan 4 parmak yer kalıncaya kadar suyla doldurun.   Mayayı ufak bir tasta su ile eritin (maya 50 derecenin üstünde ölür, sıcak su kullanmayın), bidona dökün.  Sonra pekmezi de koyun, ve bidonu alt-üst ederek karıştırın.

Su seçimi: Musluk suyunda epey klor var. Musluk suyuyla yapacaksanız, mayayı öldürmesin diye isterseniz suyu bir gün bekletin, veya daha iyisi içme suyu kullanın.

Ondan sonra balonu alın, suyla çalkalayın (genelde pudralı oluyorlar), en tepe noktasına  ufak bir delik delin (toplu iğne boyunda), sonra bunu bidonun ağzına geçirin. Bu sayede içinde oluşan karbon dioksit dışarı çıkabilecek, ancak yeni oksijen giremeyecek içine. Evde balon bulamazsanız, yaratıcılığınızı kullanın artık 🙂

Budur. Bu karışımı serin bir yerde (20 derece?) bırakın. Birkaç saat sonra minik kabarcıklarla dolacak – bunlar da balondan çıkıp gidecek. Balon yerinden fırlayabilir fazla şişip — tekrar takın yerine.  Birkaç hafta bekleyin. Arada bir sallayabilirsiniz bidonu. Balonu hiç çıkarmayın ki bakteri girmesin.

4) Damıtma

Birkaç hafta sonra bidondaki kabarcıklar sona erince, işlem tamamdır – içindeki sıvıyı düdüklü tenceye doldurun. Kapağını kapatın. Kovanızın içine soğuk su doldurun.. Ocağın altını yakın ve bekleyin. Bir süre sonra damla damla alkol çıkmaya başlayacak — altını kısın, damla damla çıksın.

İlk çıkan 100 ml lik kısmı (yarım bardak?) ATMANIZ LAZIM. İlk buharlaşan kısım Metil Alkol’dür, yani zararlıdır size. Gerçi bu kadar az miktarı size birşey yapmaz ama yine de, neden zehirli birşey içelim ki.

Bundan sonraki 1 hatta 2 litrelik kısım iyidir; onu toplayın artık.  Isı arttıkça, yani çıkan buhar 90 derecelere varınca, artık daha kokulu birşey çıkacak, ve alkol oranı düşecek. İlk başta örneğin %80 alkol çıkarken bu oran gittikçe hatta aniden düşecek. Arada bir tadarak ve kokusunu kontrol ederek fark edebilirsiniz – veya alkolmetre alın daha iyi.  Alkol oranı düşünce damıtmayı kesin, düdüklünün içinde kalan karışımı dökün.

Damacanadaki sıvı bitene kadar işlemi tekrarlayın. Bu arada kovanızın içindeki suyu kontrol edin. Çok ısındıysa üstten birazını alıp soğuk su koyabilirsiniz.

Rom kokulu ancak şeffaf bir sıvınız olacak. Romun rengi fıçısından geldiği için, bizim rom şeffaf oluyor. Meraklıysanız fıçılar edinip doldurup bekleyebilirsiniz.

Ya Vodka?

Vodka gibi birşey yaratmak isterseniz, topladığınız romun üzerine onun yarısı kadar daha su ekleyin. Bu karışımı tekrar damıtıcıdan geçirin, gerekirse tekrarlayın.  Her tekrardan sonra daha kokusuz birşey elde edeceksiniz. Dediklerine göre Rus vodkası 5 kez geçirilirmiş böyle. Hatta bir de aktif karbondan geçirebilirsiniz, iyice kokusuz birşey olur.

Ekstra Gereçler

Size şunlar faydalı olabilir:

  • Derece – bakır borunun sıcaklığını ölçmenizde fayda var. Fazla sıcak olunca alkol bitmiş oluyor, zira alkol ÖNCE buharlaşıyor. Sudan çok daha önce.
  • Muhtelif huniler,
  • Plastik maşrapa ve kaplar,
  • Cam alkol saklama kapları,
  • Alkolmetre – Sıvının içine batırılıp onun yoğunluğuna göre yüzen veya batan bir tüp bu. Size sıvının % kaç alkol içerdiğini gösteriyor. Ebay’de ve bir çok sitede var.
  • Aktif Karbon – bildiğimiz kömürün kibarcası. Bir filtre yaratıp (örneğin kahve makinesi filtreleri+huni) içine aktif karbon doldurup sıvıyı bundan geçirirseniz kokusu azalacaktır. Ancak aktif karbonu önce yıkayın; siyah kömür tozu gitsin yoksa sıvıyı bulandırır.

5 thoughts on “Evde Alkol Yapımı

  1. 5 Lt lik alkomed tavsiye edilir fiyatta gayet uygun bilgi almak isterseniz whatsap bilgi hattı 506 710 5972

  2. Teşekkür ederim iyi güzel de bu imalata anason ilave etmiyormusunuz veya ediyorsanız ölçüsü nedir

  3. Merhaba. Rakı yapmak gibi bir duşuncem yoktu ama tabi rakıya dönüşturülebilir..

  4. Merhaba.. Rakı konusunda pek deneyimim yok maalesef. Ancak kokusu çıkana kadar anason eklenebilir tabi yaptıktan sonra.

Leave a Reply